hoger bod

Hebt u ooit al deelgenomen aan een vrijwillige openbare verkoop van een onroerend goed? Dan hebt u ongetwijfeld gemerkt dat er heel wat regelgeving aan te pas komt. Na de voorlopige toewijzing op de eerste zitdag bestaat het recht om een hoger bod uit te brengen, wat via de gerechtsdeurwaarder gebeurt.

Welke termijn?

Na de eerste zitdag geldt een termijn van 15 dagen waarbinnen een hoger bod kan worden uitgebracht. Deze termijn wordt gerekend van middernacht tot middernacht en omvat alle dagen met inbegrip van zaterdag, zondag en wettelijke feestdagen. De vervaldag is in deze termijn begrepen. Is de laatste dag echter een zaterdag, zondag of wettelijke feestdag, dan wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag.

In de praktijk moet er echter rekening worden gehouden met de wettelijke bepalingen die stellen dat enkel betekend kan worden tussen 6u ’s morgens en 21u ’s avonds. Het is niet de bedoeling dat u pas tot de allerlaatste dag wacht om het hoger bod uit te brengen. U contacteert ons best meteen zodat wij de nodige voorbereidingen kunnen treffen.

Hoger bod openbare verkoop: welk bedrag?

Bij een openbare verkoop moet het hoger bod minstens 10 % van de prijs bedragen zonder evenwel lager te mogen zijn dan 250 euro, of hoger te moeten zijn dan 6.200 euro. Daarnaast rekenen we een provisie aan voor de betekening van de akten van hoger bod.
Als het bod niet aanvaard wordt, krijgt u deze provisie doorgaans terugbetaald van de notaris. Bij sommige notarissen is dat evenwel niet het geval.

Belangrijk om te weten is dat het bedrag van het hoger bod moet worden overgedragen via een bankcheque. Gelet op de Witwas-wetgeving wordt dit bedrag niet in contanten aanvaard.

Hoe gaat het uitbrengen van een hoger bod praktisch in zijn werk?

U vraagt een bankcheque aan de bank voor het bedrag van de opbieding.
U contacteert ons kantoor om een afspraak te maken.
Wanneer u langskomt, neemt u volgende zaken mee:

  • Uw identiteitskaart.
    Opgelet: indien u het hoger bod samen met uw partner uitbrengt, dient deze eveneens mee te komen of u kunt een kopie van de identiteitskaart en een volmacht meenemen.
  • In geval het hoger bod wordt gedaan door een vennootschap, dient u een kopie van de gecoördineerde statuten mee te nemen, waarin de persoon die zich sterk maakt voor de vennootschap, met naam vermeld staat. Indien deze persoon niet in de statuten vermeld staat, dient een volmacht te worden meegebracht.
  • De bankcheque.
  • Een provisie van 550,00EUR. Dit is een richtprijs, de kosten voor het betekenen van de akten van het hoger bod kunnen iets meer of iets minder bedragen. De provisie kan cash of met bancontact betaald worden.

U kunt best even op voorhand de notaris contacteren om na te gaan of er nog geen hoger bod werd uitgebracht. 

U kan zich elke werkdag tussen 8u. en 19u. aanbieden aan onze loketten (Sterstraat 32, 2018 Antwerpen).
Wij zullen vervolgens overgaan tot betekening van het hoger bod aan de notaris. Hierna zal dit hoger bod aangezegd worden aan de voorlopige kopers.

Opbieding twee zitdag

Als er bij een openbare verkoop een hoger bod wordt uitgebracht, zal de notaris een tweede zitdag instellen. Op de tweede zitdag zal opnieuw een opbieding plaatsvinden, waarna het hoger bod definitief wordt toegewezen.
U dient goed voor ogen te houden dat het hoger bod bindend is. Daarom raden wij aan om voor het uitbrengen van het hoger bod reeds contact met de bank op te nemen voor de financiering.

Opgelet: geen recht meer van hoger bod bij gerechtelijke openbare verkopen vanaf 1 september 2018

Ingevolge de nieuwe Insolventiewet, die in werking is getreden op 1 mei 2018, werd het recht op hoger bod afgeschaft, doch enkel voor gerechtelijke openbare verkopen. Voor vrijwillige openbare verkopen blijft de mogelijkheid tot het uitbrengen van een hoger bod mogelijk. 

Praktisch werd voor de gerechtelijke verkoop een overgangsmaatregel bepaald waarbij voor alle zitdagen vastgelegd vóór 1 september 2018, toch nog een recht van hoger bod zal gelden. Voor zitdagen die plaatsvinden na 1 september 2018, zal geen hoger bod meer uitgebracht kunnen worden en is de toewijs bijgevolg definitief na de eerste en enige zitdag.

Indien de openbare gerechtelijke verkoop initieel werd vastgesteld op een datum voor 01/09, maar werd uitgesteld naar een datum na 01/09, dan kan er nog wel gebruik worden gemaakt van het hoger bod (de initiele zitdag werd immers vastgelegd voor 01/09).

Meer weten over de openbare verkoop van een onroerend goed? Maak een afspraak voor advies op maat.